Pravidelné letecké linky z Brna využívá stále více cestujících

Brno 26. ledna 2017

Mezinárodní letiště Brno-Tuřany si v loňském roce, i přes pokles poptávky v cestovním ruchu, udrželo přízeň cestujících. A to především u pravidelných leteckých linek.

Celkově prošlo letištěm 417 725 cestujících, zatímco v roce 2015 to bylo 466 046 osob. V oblasti pravidelné dopravy osob lze loňský rok hodnotit jako úspěšný. Nabídku pravidelných letů posílilo nové spojení s Mnichovem, celkově se v pravidelné dopravě zvýšil počet cestujících o dvacet tisíc lidí oproti předchozímu roku. Na pravidelných linkách bylo odbaveno 216 tisíc cestujících.

Sezónními lety se vloni přepravilo do prázdninových destinací téměř 202 tisíc cestovatelů. Loňskou sezónu v tomto ohledu poměrně citelně ovlivnila nepříznivá bezpečnostní situace v některých oblíbených turistických destinacích a v porovnání s předchozím létem odletělo na dovolenou o 20 % lidí méně.

Ukazuje se, že pravidelné letecké spojení Brna se světem je klíčovým faktorem pro rozvoj podnikání a vzdělávání obyvatel celého Jihomoravského kraje. Brno je proto celoročně propojeno pravidelnými leteckými linkami s Londýnem, Eindhovenem a Mnichovem, odkud navazuje v průběhu 3 hodin zhruba 120 letů do dalších destinací na celém světě. Letecká linka provozovaná společností BMI Regional, ve spolupráci s leteckou společností Lufthansa, si během prvního roku provozu získala mezi pasažéry velkou oblibu. Za prvních dvanáct měsíců mezi Brnem a Mnichovem cestovalo téměř 12 tisíc lidí, což je průměrně 50 lidí denně. Propojení Brna s mnichovskou leteckou křižovatkou, ze které je možné pokračovat až do 70 světových měst, se nabízí na brněnském letišti prostřednictvím šesti letů týdně.

Největší zájem, pokud jde o pravidelné linky, je každoročně o lety do Londýna. Zhruba dvouhodinový let mezi Brnem a letištěm Stansted, kam společnost Ryanair v zimní sezóně vypravuje 5 a v létě pak 7 letů z jižní Moravy, v průběhu roku 2016 vyzkoušelo téměř 114 tisíc pasažérů.

Brněnské letiště připravilo pro cestující na pravidelných linkách příjemný bonus. Až do začátku letní sezóny mohou na letišti parkovat levněji, když si svoje parkovací místo zarezervují on-line na webových stránkách www.brno-airport.cz, získají tak slevu až 150Kč.

V roce 2016 brněnské letiště zaznamenalo více než 40 tisíc pohybů všech letadel. Co se týče odbavení nákladu, celkově bylo odbaveno 4 150 tun zboží v pravidelné i nepravidelné letecké dopravě.