Výroční let Airbusu A319 na brněnském letišti

Brno 5. dubna 2017

Na brněnském letišti dnes zhruba hodinu před polednem přistál Airbus A319 mířící z Piešťan do Prahy. Oproti původně předpokládanému příletu v 10:45 měl letoun mírné zpoždění a na runway brněnského letiště dosedl v 10 hodin a 56 minut. Na palubě bylo 138 cestujících, kteří mohli na vlastní kůži zažít rekonstrukci letu, o němž se dobové zdroje zmiňují jako o vůbec první letecké lince, která v dubnu 1937 zahájila provoz na ruzyňském letišti v Praze. Tento významný let se před osmdesáti lety zařadil mezi důležité milníky československého letectví. A dnešní let se odehrál podle stejného scénáře jako 5. dubna 1937. Dvoumotorový dopravní letoun Douglas DC-2 Československé letecké společnosti dnes ovšem nahradil Airbus A319. Na letišti už na přílet čekal hlouček novinářů a fanoušků letectví, kteří měli během zhruba hodinové přestávky v Brně možnost nahlédnout i do útrob letounu a zblízka si prohlédnout i samotný kokpit. V odletové hale brněnského letiště pak na všechny čekal zajímavý program, při kterém se zájemci mohli dozvědět zajímavosti o historii brněnského letiště a také si prohlédnout dobové fotografie. Odlet z Brna byl načasován na pravé poledne. Přesně podle letového plánu pak let pokračoval do Prahy jako linka OK2017.

Výroční let Airbusu A319 na brněnském letišti Výroční let Airbusu A319 na brněnském letišti Výroční let Airbusu A319 na brněnském letišti Výroční let Airbusu A319 na brněnském letišti