Z Brna do Londýna – tipy kam za zábavou a předvánočními nákupy

Ročně odlétá z Brna do Londýna 75 000 cestujících

Brno, 9. října 2014

Londýn je jednou z nejnavštěvovanějších evropských metropolí. Svými památkami, muzei a galeriemi, ale i bohatou kulturní a zábavní nabídkou láká návštěvníky i v podzimních a zimních měsících. Z Letiště Brno, druhého největšího letiště v ČR, je cestování do Londýna snadno dostupné. Ročně využije tuto možnost přibližně 75 000 cestujících. Brno spojují s Londýnem pravidelné linky společností Ryanair (7krát týdně za příznivých cen letenek, které začínají od 550 Kč) a Wizz Air (3krát týdně za příznivých cen letenek, které začínají od 600 Kč).

„Letiště Brno-Tuřany se snaží stále zkvalitňovat své služby a vycházet vstříc požadavkům cestujících. Jsme rádi, že jim můžeme nabídnout i v zimním letovém řádu, který začíná 26. října, pravidelné spojení na londýnská letiště Stansted a Luton. Ocení to jistě všichni, kteří míří do britské metropole služebně, za studiem, nebo za zábavou či odpočinkem,“ říká Radek Lang, vedoucí Přepravního provozu Letiště Brno.

Proč se vydat do Londýna právě na sklonku roku? I když má britská metropole pověst značně deštivou a mlhavou, listopad a prosinec bývá zpravidla teplejší a příjemnější než v českých krajích. Ostatně v Londýně se příliš brzy nevstává a než začne každodenní ruch, mlhy už se většinou dávno zvednou. Pak se můžete směle vydat na prohlídku místní pamětihodností i nejmodernějších architektonických skvostů a určitě budete mít příležitost pořídit originální a nezapomenutelnou fotodokumentaci. A kdyby přece jen mžilo, odložíte prohlídku města na později a vydáte se za zábavou nebo na nákupy. Do konce letošního roku je určitě z čeho vybírat. Tak například od 3. do 9.11. se koná v londýnské Olympii pravidelný každoroční veletrh umění a starožitností Winter Fine Arts & Antiques Fair. Je to událost, na kterou se sjíždí přes stovka předních vystavovatelů a galeristů z celého světa a až 20 tisíc návštěvníků. Nakupování umění na podobných veletrzích je totiž IN.

Když nemáte právě náladu na umění a raději utrácíte za něco pěkného na sebe, případně chcete pořídit vánoční dárky pro své blízké, v Londýně si to užijete. Hlavními nákupními tepnami jsou Oxford street a Regent street, kde najdete všechny známé, ale i u nás zcela neznámé značky, například v poslední době u Londýňanů oblíbený Primark. Pro extravagantnější módní kousky se vydejte v sobotu a v neděli na trh. Mezi ty vyhlášené patří Spitalfields Market a Portobello market. Luxusnější módu pro sebe nebo jako dárek pořídíte v Knightsbridge, kde jsou nejslavnější obchodní domy Harrods and Harvey Nichols a samozřejmě zastoupení všech předních módních značek z celého světa.

A teď ještě dva typy, které stojí za zvážení. První je na sobotu 8. 11., kdy se v Londýně koná Lord Mayor’s show. Jde o oslavu uvedení do úřadu nového primátora a koná se již 8 století. Její začátek ohlásí v 11:00 stíhačky Royal Air Force, které přeletí nad Londýnem, a pak se vydá na cestu městem pestrý průvod, v němž pochodují vojenské jednotky, jede primátorův zlatý kočár a přidá se mnoho dalších atrakcí. Celá sláva končí večerním ohňostrojem. Možná vás bude zajímat, že po skončení průvodu se pořádají zdarma prohlídky Londýna s průvodcem.

Druhý tip je pro všechny, kteří přemýšlejí, kde příjemně strávit Silvestra 2014. Londýn je jedním z ideálních míst. Poslední den v roce se můžete vydat na procházku po městě, podívat se do Hyde Parku, kde se koná Winter Wonderland − něco mezi vánočními trhy a poutí, včetně cirkusu. Večer si prohlédnete Londýn z výšky pověstného obřího kola − „Londýnského oka“ a pak si posedíte v některé z londýnských „pubs“. Před půlnocí se připojíte k pouličnímu veselí zakončenému ohňostrojem. A mimochodem – o silvestrovské noci jezdí londýnské metro zdarma.

Ať si cestující vyberou kterýkoli let z Brna do Londýna, věříme, že služby Letiště Brno jim cestu zpříjemní.

Z Brna do Londýna – tipy kam za zábavou a předvánočními nákupy Z Brna do Londýna – tipy kam za zábavou a předvánočními nákupy