Brno 24. května 2016

Civilní letectví slaví v Brně 90. výročí

Před devadesáti lety byla zahájena letecká přeprava v Brně. 24. května 1926 odletělo z nového letiště v Brně – Černovicích letadlo Farman-Goliath s dvanácti cestujícími na palubě a mířilo do Prahy. První pravidelnou linku na trase Praha – Brno provozovaly Československé aerolinie.

Letadla přistávala na letišti v Brně-Černovicích na travnaté ploše a letištní budova byla na svou dobu  perfektně vybavená. Letiště mělo k dispozici dva hangáry, velkou moderní odbavovací budovu pro cestující, bufet, čítárnu, policejní strážnici a celní úřad. Cestující se na letiště dopravovali speciálním autobusem z centra města Brna.

Jeden odlet a jeden přílet do Prahy a zpět rychle doplnily další. V Brně začala přistávat letadla mířící do Bratislavy a o několik týdnů později, v létě 1926 byla zahájena mezinárodní letecká přeprava na lince Krakov – Brno – Vídeň, provozovala ji společnost LOT.

Letecká přeprava byla v té době výsadou bohatých, ceny letenek se pohybovaly od 90 do 350 korun, průměrný dělník přitom vydělal přibližně pětistovku.

Historie brněnských letišť se začala psát už v roce 1923, kdy se o zřízení státního letiště začalo zajímat ministerstvo veřejných věcí a městská rada. Stavbu letiště v Černovicích však provázely od počátku velké protesty. Němečtí sedláci z Černovic se nechtěli vzdát pozemků. Ty stát nakonec vyvlastnil. Stavba začala roku 1925 a v květnu o rok později z něj odletělo první letadlo.

Do Tuřan se letecká přeprava přesunula v roce 1958.

90 let civilního letectví v Brně 90 let civilního letectví v Brně